Dino-Lite Edge - En ny generation mikroskop


Bildsensorn har förbättrats enormt i Edge-serien för att återge färger på ett så naturtroget sätt som möjligt.
Notera skärpan på hårstråna mellan skalbaggens ögon i 140 gånger förstoring.

Det allra senaste för 2014 är de nya mikroskopen från Dino-Lite i serien Edge. Ingenjörerna på Dino-Lite har förfinat ett välfungerande koncept så att du nu kan se ännu fler detaljer än förr.

De stora nyheterna är:


  • Avsevärt förbättrad optik
  • Utökat skärpedjup (EDOF)
  • Utökat dynamiskt omfång (EDR)
  • Makrozoom
  • Automatisk avläsning av förstoringsgrad (AMR)Avsevärt förbättrad optik

Den redan oslagbara bildkvalitén har nu med Dino-Lite Edge förbättrats med den senaste teknologin inom tillverkning av linser vilket ger en bildkvalitet och skärpa som inte går att jämföra med någon annat mikroskop i denna prisklass.

De nya linserna ger minimal aberration och vinjettering, vilket gör att hela bilden nu visas i perfekt kvalitet.


Utökat skärpedjup (EDOF)

Om du vill undersöka en grov yta, eller en yta i flera plan, kommer det utökade skärpedjupet hjälpa dig. Med funktionen EDOF kan du med bara ett klick ta flera bilder i olika fokusläge och dessa läggs ihop helt automatiskt.

Klicka gärna på bilden för att se den stora skillnaden i skärpa.

Utökat dynamiskt omfång (EDR)

För ytor med hög kontrast eller som är väldigt reflekterande, kan EDR-läget avslöja detaljer i mörka eller ljusa områden, som normalt går förlorade. Detta görs genom att programvaran automatiskt tar flera bilder vid olika exponeringsnivåer och lägga ihop detta till en bild. För dig som känner till HDR-fotografering är detta samma princip.


Makrozoom

Med ett arbetsavstånd på mer än 1 cm från objektet, kan du vrida på ratten för att växla till en annan förstoringsgrad, och därmed effektivt zooma i bilden optiskt. Detta ger möjlighet att se i mer detalj medan du samtidigt bibehåller ett större synfält.

Automatisk avläsning av förstoringsgrad (AMR)

Du som använder Dino-Lite för att göra mätningar, kommer att älska AMR-funktionen på nya Dino-Lite Edge AM4515ZT.

DinoCapture kan nu automatiskt känna av och visa förstoringen och spara den med den tagna bilden. Detta är särskilt användbart i applikationer när det är svårt eller omöjligt att läsa av förstoringen.

AMR ger mer precision då du slipper att manuellt läsa av förstoringen, vilket gör att kalibreringsfunktionen blir ännu mer exakt.

6 olika utbytbara kåpor

Om du använder USB-mikroskopet handhållet, kommer du ha mycket nytta av de nya kåporna. Det finns tre öppna kåpor för att välja ett lämpligt avstånd till det du tittar på. Du kan helt enkelt stödja mikroskopet mot objektet eller ytan, och får där exakt rätt avstånd för 30x, 50x eller 200x.

Du får även med en diffuser, som gör ljuset lite suddigare, och hjälper till att minska reflexerna ytterligare på extremt blanka ytor.

Utöver detta får du även en kåpa som ger sidoljus, i situationer där belysningen hellre ska komma lite från sidan än rakt framifrån.

Den sista kåpan är sluten och gör det säkrare att använda Dino-Lite i dammiga miljöer.

Exempelbilder

På Dino-Lite USA's hemsida kan du se en hel del fina bilder tagna med Dino-Lite Edge och se hur mycket du kan förbättra bildkvalitén genom att uppgradera.


Modellerna

Alla modeller i Edge-serien har Polarisator, men för att få en viss funktion behöver du välja rätt modell. Hör gärna av dig om du vill ha hjälp med vilken som passar dig.

Dino-Lite Edge Vision 200x (20-220x)

Funktionerna Utökat skärpedjup (EDOF) och Utökat dynamiskt omfång (EDR) är endast tillgängliga på Dino-Lite Edge Vision 200x. Detta har utöver dessa avancerade funktioner även polarisator, som minimerar reflexer när du tittar på blanka ytor, som exempelvis stål.
(EDOF & EDR är för närvarande endast tillgängligt för Windows.)

Dino-Lite Edge Long Vision 140x (5-140x)

Denna modellen har snabbt blivit populär då den har både långt arbetsavstånd, långt skärpedjup och en väldigt hög förstoring. Samtidigt har den även funktionerna Utökat skärpedjup (EDOF) och Utökat dynamiskt omfång (EDR). Detta har utöver dessa avancerade funktioner även polarisator, som minimerar reflexer när du tittar på blanka ytor, som exempelvis stål.

Dino-Lite Edge Long 50x (10-50x)

Denna modell ger dig tillgång till två förstoringsgrader utan att du behöver flytta mikroskopet, vilket gör den perfekt när du snabbt behöver skifta från stor till liten visningsyta.

Dino-Lite Edge 900x (700-900x)

Med 900x förstoring kan du se detaljer mindre än 1,5 mikrometer vilket gör detta till Dino-Lite's mest kraftfulla mikroskop hittils. Den har även AMR, automatisk avläsning av förstoringen.


Finns Edge i 5 megapixel?

Ja, dessa släpptes i september 2015. Läs mer om Edge 5 megapixel här. De ovanstående Edge-modellerna har 1.3 megapixel (1280x1024) men flera kunder har ändå valt dessa framför Extreme-serien, då optiken gör så stor skillnad att bilderna i många fall faktiskt kan bli bättre.

Fler artiklar:

5 megapixel - Så här bra bild blir det!
Allt om Mikroskop
Att använda USB-mikroskop
DinoCapture - Programvaran som hjälper dig
Drivrutiner för Windows och Mac
Finjustera inställningar i DinoCapture 2.0
Kontrollera skärblad digitalt med USB-mikroskop
Länkar och mer information (på engelska)
Läs mikrofilm i datorn med USB-mikroskop
Manual DinoCapture 2.0
Mikroskop med kamera
Mäta och kalibrera mikroskopet
Ny Teknik testar USB-mikroskop
Portabelt USB-mikroskop med 10-tums skärm

Omdömen:

"Bra förstorings­möjligheter till en billig peng."”
Patrik Granberg, SKF

Läs fler omdömen

Nöjda kunder: